Een dekvloer is noodzakelijk voor het aanbrengen van een afwerkvloer. Veelal wordt hij aangebracht op de betonvloer voor het bereiken van de gewenste hoogte. Ook kan een dekvloer dienst doen als uiteindelijke vloerafwerking, bijvoorbeeld in de vorm van een gietvloer, die de laatste jaren flink in populariteit toeneemt. Verder is een dekvloer een mooie oplossing om leidingen zoals vloerverwarming of elektriciteitsleidingen netjes in de vloer weg te werken. De dekvloer moet dan wel dik genoeg zijn.
Cementdekvloer
Een zandcementdekvloer is een dekvloer op basis van zand en cement. Deze vloeren zijn de traditionele dekvloeren en zeer geschikt om snel over heen te tegelen. Andere voordelen zijn:
- Het is een vrij goedkope dekvloersoort
- Deze dekvloer kan beter tegen vocht dan een anhydrietvloer
- Hij is leverbaar in elke dikte
Omdat de cementdekvloer zo goed tegen vocht kan, is dit de ideale dekvloer voor badkamers. Bovendien is een cementdekvloer goed op afschot te leggen; in de badkamer is dat vaak van belang, omdat de vloer licht richting het doucheputje moet aflopen zodat het water goed weg kan stromen.
Het is belangrijk om de droogtijd van een cementdekvloer goed in acht te nemen. Wanneer dat niet gebeurt, kan het vocht dat nog in de dekvloer zit, in de afwerkvloer trekken met alle gevolgen van dien. Sommige vloerbedekkingen zullen niet goed kunnen hechten, en parket of andere houten afwerkvloeren kunnen kromtrekken. Alleen tegels kunnen eventueel gelegd worden op een nog lichtvochtige cementdekvloer gelegd worden.
Een nadeel van een cementdekvloer is, dat hij altijd wat scheurvorming vertoont. Ook duurt de droogtijd ervan wat langer dan die van een anhydrietvloer.
Anhydrietvloer
Een anhydrietvloer of gietdekvloer is een vloer op basis van gips. Deze vloeren worden vloeibaar aangeleverd en sluiten zich daarmee naadloos om de vloerverwarming, wat een hoger rendement oplevert. Daarnaast scheurt een anhydrietvloer vrijwel niet. Hierdoor is het uitermate geschikt voor PVC vloeren of vloeren die van zichzelf niet goed de warmte geleiden. Een anhydrietvloer heeft verder een 4x hogere trek- en buigsterkte dan beton. Het is daarmee dé ideale oplossing bij vloersystemen waarbij de hoogte gering is. Het nadeel van een anhydrietvloer is dat het niet goed reageert op langere periodes met een hoger vochtgehalte. Daarnaast is de aanschaf prijziger.
Voor grotere oppervlakten is een anhydrietvloer ideaal. Door de manier van aanbrengen (gieten) kan hij ontzettend snel gelegd worden. Ze zijn dan ook zeer geschikt voor bijvoorbeeld bedrijfshallen, maar ook in nieuwbouwwoningen worden deze dekvloeren geplaatst.
Uiteindelijk wordt de afwerklaag geplaatst, daarin zijn de mogelijkheden eindeloos: tegels, hout, PVC, woonbeton of gietvloeren. Hierin hebben wij onze vaste onderaannemers die ieder gespecialiseerd zijn in hun tak van sport.
Egaliseren
Egaliseren gebeurt om de ondervloer volledig vlak te maken. VBH Totaalvloeren kamt een vloeibare mix van een aantal millimeter over de dekvloer om de vloer zo glad mogelijk te maken. Dit brengt de volgende voordelen:
-
- Niet hoeven uitbreken van de dekvloer;
- Een perfect vlakke basis voor bijvoorbeeld pvc;
- Kan worden gebruikt als afwerklaag door in kleur te mixen.
VBH Totaalvloeren staat u bij in het gehele proces van uw vloer. Zowel het aanbrengen van een dekvloer als het egaliseren van de vloer behoort tot onze kerntaken. Wij treden op als het aanspreekpunt en ontzorgen u volledig.
Vraag een offerte aan
Wilt u meer informatie over het leggen van uw dekvloer? Neem dan contact met ons op via 073-6907943 of info@vbhtotaalvloeren.nl. U kunt ons verder volgen op Facebook voor meer informatie.VBH Totaalvloeren: dé specialist voor uw vloer van A tot Z!